Mantrailing

Praktijkspeuren

Geef je hond een hobby!

Veel mensen denken dat speuren alleen iets is voor speciaal getrainde politiehonden. En dat alleen herdershonden en bloedhonden geschikt zijn om te speuren. Maar wist je dat elke hond, ook jouw hond, 1000 maal beter kan ruiken dan een mens? In de ogen van honden zijn wij zwaar gehandicapt als het gaat om ruiken. Wij kunnen ons geen voorstelling van maken hoe zij de wereld waarnemen met hun neus.

Praktijkspeuren (of mantrailing)

Praktijkspeuren wordt zonder druk of dwang op de hond aangeleerd. De hond mag zelf bepalen hoe hij speurt. Sommige honden speuren hoog, met de neus in de lucht, anderen speuren met de neus over de grond. Het spoor dat door de spoorloper is uitgezet hoeft niet exact gevolgd te worden.
Door de wind kan een spoor verwaaien, hierdoor kan de hond tot wel een paar meter naast het gelopen spoor lopen. De hond weet het beste waar de geur het sterkste is en de geleider moet hier dus op vertrouwen.

Hoe werkt het
Ook jouw hond kan vrij eenvoudig leren hoe de neus moet worden gebruikt en leren hoe mensen of voorwerpen kunnen worden opgespoord. Voor de hond èn voor de baas een hele leuke bezigheid.

Bij dogs4suc6 ga je onder begeleiding van Dieneke met je hond op zoek naar de spoorloper, Ludo.
De les wordt heel rustig opgebouwd. Jouw hond zal eerst vertrouwd gemaakt worden met het zoeken op zich en met de spoorloper, Ludo.
Wanneer de hond zover is, zal er gestart gaan worden met het eerste opdrachtje. Wat geeft het je hond een boost als hij jou mag leiden naar de spoorloper en wat een feest als hij Ludo heeft gevonden! 

Voor jonge honden is het een manier om geconcentreerd bezig te zijn zonder zich fysiek te overbelasten. Volwassen honden vinden het een heerlijk tijdverdrijf om energie kwijt te raken, maar ook hun hersens worden aan het werk gezet. Bij oudere honden neemt zicht- en gehoorvermogen vaak af, maar blijft het reukvermogen wel intact. Ook zij genieten van het rustig uitwerken van een spoor. En in overleg met de dierenarts kunnen honden met gewrichtsproblemen op een beheerste manier ook hun energie kwijt met speuren.

De lessen worden gegeven in de omgeving van Bennekom en/of Wageningen.

De les duurt 1 uur (houdt rekening met uitloop van zeker een half uur).

Een losse les kost € 75,- en als het goed bevalt kun je een pakket afnemen van 3 lessen voor € 195,-

 
Voor een afspraak of meer informatie kun je contact met mij opnemen.