Zoektocht in de ballenbak

Zoektocht in de ballenbak

Het doel van dit spel

In deze stap doen we 2 dingen tegelijk. We bouwen aan het zelfvertrouwen van je hond en we spelen het zoekspel. Hoe leuk is dat!

 Bij deze oefening wordt ook een beetje creativiteit van jou thuis verwacht. Op de hondenschool gebruik ik voor dit spel een ballenbak, die ik vul met wat ballen, flesjes met kiezeltjes erin, flostouwen en noem maar op wat je in huis hebt. Je zou in plaats van een ballenbak een kartonnen doos kunnen gebruiken en de rand ervan tot 10-15cm hoogte maken. Dan al die spulletjes erin. Klaar om het spel te spelen!

Zoektocht in de ballenbak 

De ballenbak met minder attributen

De uitleg

Stap 1
En dan komt het: in de ballenbak stop je een stukje kaas in en je geeft je hond het zoekcommando. Kijk eens wat er dan gaat gebeuren. Moedig hem aan als hij lekker blijft zoeken, met woorden als goed zo, ga zo door. Geef svp maar 1 keer het zoekcommando, zeker als hij lekker aan het zoeken is. Dus aanmoedigen ja, maar herhalen van commando nee!

Tenzij je hond vragend naar je toekomt, dan mag je hem helpen met eenmaal je zoekcommando herhalen.

Stap 2
Vind je hond het, met al die spulletjes in de ballenbak, toch nog wat spannend? Start dan met minder attributen in de bak.

Start ook met een niet al te lastige opdracht: leg het kaasje eerst vrij makkelijk te vinden. Bouw het zoekwerk langzaam op in moeilijkheidsgraad.
Verlaag de moeilijkheidsgraad van het zoekwerk wanneer je het aantal attributen in de ballenbak gaat verhogen.

Speel dit spel niet te lang anders raakt je hond overprikkeld.