Wandelen zonder trekken – vanuit aandacht
Wandelen zonder trekken – vanuit aandacht
Het doel van deze oefening
De bedoeling van deze oefening is, dat de hond leert dat aandacht voor de baas hem (of haar) iets oplevert: in eerste instantie is dat steeds (een markeer) YES en een voertje. Over een poosje kan dat worden vervangen door een vrolijk ‘braaf’ of ‘goed zo’.
Wanneer je dit consequent kan begeleiden zal het uiteindelijke resultaat van deze oefening zijn, dat de hond zich met je zal meebewegen binnen de lengte van de lijn (= het wandelen zonder trekken!).
Veel mensen hebben, meestal onbewust, de gewoonte ontwikkeld pas aandacht aan hun hond te schenken – te praten, aan hem te zitten, aan de riem te trekken of wat dan ook, – wanneer de hond iets doet wat de eigenaar liever níet ziet; blaffen naar een fietser, trekken aan de riem, springen naar een voorbijganger of een andere hond, hardnekkig ergens willen snuffelen, niet meer mee willen lopen, blaadjes of steentjes oppakken van straat… Veel eigenaren zullen daar onmiddellijk op reageren, maar schenken niet of nauwelijks aandacht aan hun hond als deze rustig met ze meeloopt. Tijdens deze oefening draaien we dat helemaal om: alles wat de hond doet wordt genegeerd (alle ongewenste of gevaarlijke gewoonten proberen te voorkómen) en alleen aandacht voor de baas levert de hond iets op.
Alle andere commando’s (zit, af, hier, ed.) kunnen eigenlijk pas gegeven worden op het moment dat de hond aandacht voor je heeft. Dát moet hij dus eerst leren!
Oefen dit eerst in een rustige omgeving met weinig afleiding, of gewoon in de kamer of je eigen tuin. Neem voor plaatsen met meer afleiding (dat kunnen spelende kinderen zijn, andere honden, verkeer of een veld vol geurtjes…) een paar extra lekkere voertjes mee.
In elke nieuwe omgeving begin je weer met stap 1. Je zult zien dat na oefenen op een paar verschillende plaatsen de hond de oefening steeds sneller begrijpt, de stappen elkaar steeds sneller kunnen opvolgen en de hond gaat begrijpen: dit geldt dus blijkbaar overal!
Oefen per keer niet langer dan een minuut of vijf. Je kunt beter vijf keer per dag drie minuten oefenen dat één keer per dag een half uur. Bouw de oefening rustig op. Het heeft geen enkele zin persé in één oefening alle stappen te willen doorlopen. Trek er rustig een paar dagen voor uit! Of langer, als je hond langer nodig heeft! En blijf altijd consequent!
Als je een wandeling langer dan 5 minuten wilt maken, organiseer dan na ca 5 minuten een korte pauze, dat kan bijvoorbeeld even een knuffelmomentje zijn. Of laat je hond rustig even een paar minuutjes ergens snuffelen. Laat je niet door je hond een veldje opsleuren of een groenstrook intrekken, geef hem de lijnlengte om binnen te snuffelen.
Let op: click wordt altijd onmiddellijk gevolgd door (stilstaan en) iets lekkers geven.
Het spel heeft ook een (heel belangrijk) doel:
– focus op jou (in plaats van de omgeving/andere honden/mensen)
– zelfvertrouwen
– zelf nadenken
– zelfbeheersing
Wandelen zonder trekken – stap 1 t/m 3 en alle stappen ineen
De uitleg
Stap 1
Nodig je hond uit om van z’n basisrustplek af te komen (dit kan een bedje of kleedje zijn. Voor deze oefening kijk even naar: aanleren boundary e/o bed).
Je zegt de naam van de hond en zodra de hond naar jou kijkt dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.
Stap 2
Je start nu de wandeling achteruitlopend, dus met je gezicht naar je hond toe.
Zodra de hond zijn aandacht op jou richt (dat hoeft niet per se oogcontact te zijn) dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje. In eerste instantie hoeft dat maar een heel kort moment aandacht te zijn.
Mocht de hond je voorbijlopen (in de halve cirkel achter je terecht komen) hou hem dan niet tegen, maar laat hem rustig doorlopen naar het einde van de lijn. Intussen draai je zelf rustig om en loopt weer rustig achteruit de andere kant op.
Mocht de hond voor je uit aan het einde van een strakke lijn terecht komen, ga dan stilstaan en wacht rustig even af. Zodra de hond omkijkt (‘waarom staan we stil?, kom je nog?’) dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje..
Blijft de hond langer dan 10 seconden voor je uit aan een strakke lijn een andere kant opkijken, dan loop je langzaam achteruit en dan markeer (=YES!) je, ga je stilstaan en geef je de hond een voertje.
Loop eventueel enkele malen voor- en weer achteruit. De hond kan onmogelijk de bedoeling van de oefening begrijpen tot het een paar keer gelukt is, dus wees geduldig. Roep de hond niet, de hond moet de gewoonte gaan ontwikkelen om uit eigen beweging regelmatig even ‘bij jou in te checken’.
Stap 3
Wanneer stap 2 een keer of 10 goed gegaan is: Een paar stapjes aandacht voor de baas
Start de wandeling achteruitlopend.
Zodra de hond zijn aandacht op jou richt (dat hoeft niet per se oogcontact te zijn) bevestig je met je stem dat hij goed zit en probeer je hem op die manier gemotiveerd te houden zijn aandacht een paar passen op jou gericht te houden. Na 3 passen markeer (=YES!) je, ga je stilstaan en geef je de hond een voertje.
Zo probeer je steeds een stukje verder te lopen en de aandacht van de hond voornamelijk op jou gericht te houden, je gaat dus door voor 5 stappen, 7 stappen, 8 stappen, 10 stappen, etc.
Het is geen probleem als de hond een stap of 2 zijn aandacht verliest, zolang de riem niet strak komt te staan loop je rustig door. Het is wel de bedoeling dat hij zonder dat je daarom hoeft te vragen zelf jou met zijn aandacht weer opzoekt.
Verliest hij echt zijn aandacht voor jou, stop dan meteen ook met hem aandacht teruggeven. Je gaat je hond geen moment vragen om aandacht, je blijft aandacht van je hond voor jou voorlopig wel bevestigen met vrolijk praten (“goedzo, wat een brave hond!’’) en uiteindelijk markeer (=YES!) je, ga je stilstaan en geef je de hond een voertje.