Voorwaarts dummy aanbieden

Voorwaarts dummy aanbieden

Het doel

Met deze oefening start je wanneer je je hond een dummy wilt laten vastpakken. De bedoeling is dat je hond uiteindelijk zelfstandig de dummy moet oppakken en terug komt brengen naar jou.
Sommige honden zijn er voor ‘gemaakt’ om een dummy in de bek te nemen, terwijl een andere hond alleen maar met ballen en/of stokken loopt te schouwen.
Wanneer je eenmaal verder wil gaan met de jachttraining, is het niet meer de bedoeling dat je een dummy gebruikt als ‘speeltje’.

 Hoe bouw je positief de dummy vasthouden op?
Bekijk de video en lees het stappenplan goed door.

Nog even een aandachtspuntje: na je click of clickerwoord mag je hond de dummy loslaten om z’n beloning te innen. Immers na click/clickerwoord is het einde oefening.

Voorwaarts dummy aanbieden

De uitleg

Stap 1
Wissel deze oefening af met de oefening aanleren dummy vasthouden, zodra je hond de dummy in z’n bek wil vasthouden.

Ga tijdens het lopen je dummy aanbieden.

Houd je dummy op je schouder aan de kant waar ook de hond loopt. Dus, zodra je de dummy naar beneden brengt komt de dummy meteen voor z’n neus terecht. Zeg bijvoorbeeld VAST en Markeer (click/YES!) voor vastpakken van de dummy en beloon. Houd hierbij wel zelf de dummy vast. En blijf eerst nog staan nadat je hond de dummy heeft vastgepakt.
Bied nu tijdens het voorwaarts gaan de dummy aan en loop een paar pasje, maar houd de dummy nog wel vast.
Probeer hierbij de hond steeds meer gewicht te geven van de dummy, zodat je uiteindelijk het gehele gewicht van de dummy door de hond laat dragen.

Stap 2
Bied nu opnieuw tijdens het voorwaarts gaan de dummy aan en loop een paar pasje, maar houd de dummy eerst nog wel vast.
Gaat dit goed, probeer daarna de hond steeds meer gewicht te geven van de dummy, zodat je uiteindelijk het gehele gewicht van de dummy door de hond laat dragen.