Aanleren voet of naast

Aanleren voet of naast

Het doel

Vaak werd/wordt van oudsher de hond aangeleerd om aan de voet of naast je te lopen tijdens het wandelen. Het is toch het prettigst om je hond aan de lijn uit te laten wanneer hij rustig naast je loopt zonder aan de lijn te trekken? Het is toch vervelend wanneer een hond steeds aan de lijn trekt omdat hij ergens heen wil gaan?Onzinverhalen, vind ik. Je hond heeft ruimte nodig aan de lijn om tijdens zijn uitlaatronde te kunnen snuffelen. Hij wil ook graag ‘de krant’ lezen.

 In de combi-1 cursus weten we inmiddels dat een hond zijn neus heeft om te ruiken. Denk maar aan het detectie (zoek)werk! Dus, wanneer hij wat meer speelruimte krijgt heeft je hond de mogelijkheid om overal (binnen de (lange) lijnlengte) te snuffelen. Dat hebben we geleerd in de basiscursus.

 

Waarom dan toch aan de voet of naast?

In de jachttraining wordt geacht dat je hond naast je (volg) been zit, bijna tegen je been aangeplakt. Vanuit die positie stuur je de hond het veld in en in die positie komt hij ook weer terug uit het veld: naast je been.
De oefening VOET (= achter je langs) of NAAST (= naast je volg-been; dus voor een hond die links volgt is dit het linkerbeen) is dus naast je been gaan zitten.

Aanleren voet of naast

De uitleg

Stap 1
Je zorgt dat je hond voor je staat en je gaat voor de hond staan.

Bij het aanleren van VOET: Je hebt in een hand (de wegstuurhand) een voertje. Met je wegstuurhand lok je de hond om je been (rechterbeen als je links volgt en dus links naast laat zitten), achter je been geef je het voertje over aan je opvanghand en zodra je hond naast je volgbeen is, breng je het voertje iets omhoog, click + voertje.

Bij het aanleren van NAAST: Je hebt in je linkerhand (als je links volgt en dus links naast laat zitten) een voertje. Je lokt de hond met het voertje dmv een ruime lus achter je linkerbeen, zodat hij weer naast je linker volgbeen uitkomt. Je brengt het voertje iets omhoog, click + voertje.

Let op: kies één van deze opties, óf voet óf naast! Laat je hond zelf puzzelen/nadenken, en verwacht niet te snel dat de hond na 3x achter een voertje aan gelopen te hebben, de oefening al begrijpt.
Later mag je wel de andere voet of naast aanleren. Maar tijdens de cursus houd je het bij of voet of naast.

Stap 2
Er mag best geclickt worden voor een ‘slordige’ naast of voet, als je daarna maar doorschakelt naar een steeds nettere naast je been.

Wanneer geef je de handeling een naam?
Als je hond op een uitnodigende beweging/gebaar min of meer rechtop en redelijk op de juiste hoogte naast je volgbeen gaat zitten, benoem je het gedrag: VOET of NAAST, markeer (YES! of click) en beloon.