Vervolg wandelen zonder trekken – vanuit aandacht

Vervolg wandelen zonder trekken – vanuit aandacht

Het doel van deze oefening

In deze les gaan we verder toewerken naar een hond die leert dat aandacht voor de baas hem (of haar) iets oplevert. Dit doen we door na een aantal stappen achteruit te lopen, gaan bijdraaien en dezelfde kant gaan oplopen als de hond.

Wanneer je dit consequent kan begeleiden zal het uiteindelijke resultaat van deze oefening zijn, dat de hond zich met je zal meebewegen binnen de lengte van de lijn (= het wandelen zonder trekken!).

Nog steeds geldt: Oefen dit eerst in een rustige omgeving met weinig afleiding, of gewoon in de kamer of je eigen tuin. Neem voor plaatsen met meer afleiding (dat kunnen spelende kinderen zijn, andere honden, verkeer of een veld vol geurtjes…) een paar extra lekkere voertjes mee.

In elke nieuwe omgeving begin je weer met stap 1. Je zult zien dat na oefenen op een paar verschillende plaatsen de hond de oefening steeds sneller begrijpt, de stappen elkaar steeds sneller kunnen opvolgen en de hond gaat begrijpen: dit geldt dus blijkbaar overal!

Oefen per keer niet langer dan een minuut of vijf. Je kunt beter vijf keer per dag drie minuten oefenen dat één keer per dag een half uur. Bouw de oefening rustig op. Het heeft geen enkele zin persé in één oefening alle stappen te willen doorlopen. Trek er rustig een paar dagen voor uit! Of langer, als je hond langer nodig heeft! En blijf altijd consequent!

Vervolg wandelen zonder trekken – stap 4 en 5 achter elkaar

De uitleg

Stap 4
Als je ca 8 meter achteruit kunt lopen terwijl de hond aandacht voor je blijft hebben: Bijdraaien en dezelfde richting op gaan lopen

Loop achterwaarts bij de hond weg. Als de hond op dat moment niet op je let, neem hem dan rustig mee met de lijn (het heeft geen enkele zin om een ruk aan de lijn te geven, maar rustig meetrekken mag).
Loopt de hond met je mee, en heeft hij zijn aandacht bij jou, dan begin je te babbelen (‘Braaf!’), je loopt nog een stap of twee door en dan ‘draai je met de hond mee’ zodat jullie allebei naar dezelfde richting kijken. Blijft de hond tijdens het bijdraaien naar je kijken, dan markeer (=YES!) je sta stil en geef je de hond een voertje.

Herhaal deze stap een aantal keren, zodat hij begrijpt dat naast jou lopen hem wat oplevert, namelijk YES! en daarna een voertje.

Stap 5
Als dat een paar keer is gelukt dan probeer je na het bijdraaien een paar stapjes vooruit door te lopen. Lukt dat, markeer (=YES!) je sta stil en geef je de hond een voertje.

Verliest de hond tijdens dat kleine stukje vooruit lopen zijn aandacht langer dan een pas of 2, jammer dan, de oefening gewoon opnieuw beginnen. Op het moment dat de hond van je wegkijkt stop je onmiddellijk met de hond aandacht geven.

Het beste moment om na YES! en lekkers geven weer te beginnen met lopen is wanneer de hond al naar je kijkt. Zo verdient de hond met ‘kijken naar de baas’ het moment dat de oefening begint, en hij zal inmiddels al wel door hebben dat met die oefening een beloning te verdienen valt. 

Wanneer de hond doorkrijgt dat aandacht voor de baas interessante dingen oplevert, gaat hij je vanzelf beter in de gaten houden en dus minder aan de lijn trekken.