Vervolg Nee commando

Vervolg Nee commando

Het doel van deze oefening

Het is heel fijn als je met een simpel woord de hond kan weerhouden van ongewenst gedrag of met ongewenst gedrag kan laten ophouden. Hiervoor wordt meestal het woordje ‘nee’ gebruikt. ‘Nee’ kan op een normale toon (zonder stemverheffing) uitgesproken worden.

Met deze oefening ga je nog een stapje verder in het versterken van het commando ‘nee’.

Vervolg Nee commando

De uitleg

Stap 1
In deze vervolg oefening Nee gaan we een stapje verder. Je gaat nu het voertje op de grond leggen. Start hierbij in een prikkelarme omgeving. Dat kan bijvoorbeeld je huiskamer zijn.

Stap 2
Je legt eerst een voertje op de grond. Wil je hond het voertje pakken, dan zeg je rustig nee en dek je het voertje af met je hand.
Zodra je hond z’n koppie wegdraait, markeer (= YES!) je dit en pak het voertje van de grond en geef dit aan je hond uit je hand.

Herhaal dit totdat je hond zich niet meer vergist en van het voertje af kan blijven.

Stap 3
Bij deze stap voer je de oefening hetzelfde uit als bij stap 2, maar nu ga je het voertje een beetje bewegen. Rol het bijvoorbeeld rustig een 30 tot 50 cm weg over de grond.

Stap 4
Vanaf deze stap leg je wat voertjes op de grond. Je lijnt je hond aan en loopt langs de voertjes. Je start eerst met voldoende afstand tot de voertjes. Langzaam aan ga je de afstand steeds een stukje kleiner maken. Vergeet niet het gewenste gedrag te belonen!

In de video laat ik aan het einde ook zien hoe je de hond begrenst als hij toch naar het voertje wil!

Vervang een voertje eens door z’n favoriete speeltje.

Stap 5
Ga tenslotte de omgeving veranderen. Speel dit buiten met meer prikkels en bouw het weer rustig op.