Touch op een vliegenmepper

Touch op een vliegenmepper

Het doel van dit spel

Waarom dit spel ook alweer?
Dit spel gebruik je om het clickerwoord (of de clicker) goed in je hond te laten beklijven. Je hond moet echt weten: na het clickerwoord komt er ALTIJD een lekker voertje!

Het is ook een superfijn spel om je hond in geval van nood terug te roepen. Hoe gaat dit spel? Lees verder en verheug je op samen met je hond (en andere gezinsleden!) lekker bezig te zijn.

Het spel heeft ook een ander doel:
– versterken van de relatie tussen jou en je hond
– zelfvertrouwen
– zelf nadenken

Touch op vliegenmepper

De uitleg

Stap 1
Wanneer je zover bent dat je hond begrijpt dat jouw commando ‘TOUCH” betekent: aanraken van jouw hand met z’n neus levert hem wat plezierigs op: een beloningsvoertje, dan kun je er mee gaan variëren.

Start altijd wel weer even op met een paar keer gewoon je hand aanraken, markeer (YES!) dit en beloon met een voertje. Daarna met commando erbij en dan schakel je door naar de volgende stap.

Stap 2
In mijn lessen gebruik ik als variatie een vliegenmepper. Een vliegenmepper kun je namelijk qua lengte inkorten.

Je start met de steel van je vliegenmepper voor een deel in je mouw weg te stoppen, zodat alleen het vierkante vlak overblijft.
Met je hand ondersteun je dit vierkante vlak een beetje, zodat je hond richting je hand gaat, maar uiteindelijk met z’n neus het vlak aanraakt. Zodra je hond dit aanraakt, markeer (YES!) je dit en beloont met een voertje.

Stap 3
Vanaf nu ga je langzaam je vliegenmepper wat langer maken. Vergeet niet te markeren (YES!) en te belonen.

Wanneer je hond goed heeft begrepen dat hij met z’n neus de vliegen-mepper aan moet raken en hem dat wat oplevert, ben je toe aan de volgende stap.

Stap 4
In deze stap ga je kijken of je de hond, geplakt met z’n neus aan de vliegenmepper, een stukje mee kan laten lopen. Doe dit echt in hele kleine stapjes, maximaal 2 à 3 stapjes. Vergeet hierbij weer niet te markeren (YES!) en te belonen met een voertje.

Lukt dit lopen niet zo makkelijk, dan kun je ook uitproberen om je hond uit te dagen om langer met ’n neus op de vliegenmepper te blijven. Vergeet niet te markeren (YES!) en te belonen.

Blijft hij langer op de vliegenmepper met z’n neus, ga dan je vliegenmepper een stukje naar links of rechts bewegen, zodat je hond er een paar stapjes achteraan moet lopen.