Samenvoegen detectie zoekwerk deel 3

Samenvoegen detectie zoekwerk deel 3

Wat heb je nodig

Wat heb je nodig om het speurspel te kunnen spelen:

  1. Geduld – speuren is pure concentratie, hij moet zich focussen op de speuropdracht. Dat kost heel veel energie van je hond.
  2. Motivatie – Soms kan het wat lastiger zijn om je hond de eerste basis aan te leren. Er zijn dan meerdere trainingen nodig waarin je in heel kleine stapjes
        moet uitleggen hoe dit spel werkt. Maar geduld…. op een gegeven moment valt het kwartje. Vanaf dat moment gaat hij als een speer.
  3. Beloningsvoertjes – het allerlekkerste wat er voor je hond bestaat. Ga echt investeren in iets waarvoor jouw hond het absolute einde wil leveren.
  4. Tuigje – op den duur zal je een tuigje moeten gaan gebruiken omdat er teveel druk op een halsband staat en het je hond belemmert in het speuren.
  5. Lijn (lange 3-5m) – in dit speurspel werk je relatief dichtbij je hond. Voor erg snelle honden kan een lange lijn van 5-10 meter handig zijn.
  6. Geur – in deze training gebruiken we gedroogd kattenkruid.

 In deze les ga je de onderdelen uit de vorige lessen (detectie deel 1 en deel 2) samenvoegen.

Samenvoegen detectie (zoek)werk 

De uitleg

Stap 1
Voordat je de onderdelen detectie deel 1 en deel 2 gaat samenvoegen  neem je 2 tot 4 stukjes kaas en gooi je een aantal keren (totdat de kaasjes op zijn), een klein stukje kaas bij jou vandaan en geef het zoekcommando en ook meteen je handbeweging. Start met dichtbij gooien en wanneer je ziet dat je hond dit begrijpt ga je steeds het kaasje een stukje verder weggooien.

Stap 2
Dan neem je weer 2 tot 4 stukjes kaas en laat je je hond naast je lopen, bijvoorbeeld links naast je. Vervolgens laat je een kaasje (onhoorbaar) vanuit je rechterhand vallen, zo dat hij het niet ziet. Loop nog twee stappen door, en draai rechtsom. Tegelijkertijd geef je hem het speurcommando met het armgebaar.
En kijk of je de afstand steeds iets kunt vergroten.
Heeft hij het door? Mooi, dan ga je het nu samenvoegen.

Stap 3
Start op met eerst een kaasje links van je te gooien en wanneer je hond die oppakt, gooi je meteen rechts (onzichtbaar voor je hond) een kaasje met zoekcommando en handbeweging. Dan ga je lopen: hond links van je en in je rechterhand een kaasje die je onzichtbaar voor je hond uit je hand laat vallen. Loop een paar passen door, draai je om en geef je hond het zoekcommando en handbeweging. In het samenvoegen ga je steeds meer variëren in lopen en stilstaan. Van dichtbij een kaasje op de grond naar een bochtje lopen en voor die bocht een kaasje laten vallen. Is er geen bocht, plaats dan een obstakel loop erlangs en laat het kaasje daar vallen.

Zorg hierbij dat je hond zelfverzekerd blijft. Met andere woorden: bouw de moeilijkheidsgraad langzaam op.

Na maximaal 5 minuten stop je de oefening, en geef je de hond kans om te drinken, te rusten of iets anders te doen.