Optimismespel

Optimismespel

Het doel van dit spel

Dit spel is bedoeld om je hond te leren dat hij zelf een bepaalde puzzel kan oplossen. Het is deels een hersenwerkje, het deels een spel dat hem zelf in staat stelt om zijn grenzen op te zoeken van wat hij wel en niet durft. Dit spel werkt aan de ontwikkeling van doorzettingsvermogen, leren omgaan met frustratie, oplossend vermogen ontwikkelen en het opbouwen van een wat positievere kijk op nieuwe dingen in de wereld. Een hond die veel van dit soort spellen met plezier heeft gedaan doet de ervaring op zich gemakkelijker te begeven in voor hem nieuwe situaties en minder wantrouwend of de kat uit de boom kijkend de wereld in stappen.

Doel van dit spel:
– zelfvertrouwen opbouwen
– zelf nadenken versterken

Een voorbeeld optimisme plateau

Het optimismespel met pup Chico

De uitleg

 

Stap 1
Voor dit spel kun je lege halve liter flesjes gebruiken, maar ook lege literplastic flessen of plastic bowling kegels. Je kunt de halve liter plastic flesjes vullen met kiezelsteentjes of kralen. Je kunt ook nog hard plastic bekers en/of bordjes gebruiken.

Dan zorg je voor een vlakke ondergrond. Dan zet je de attributen op de vlakke ondergrond met wat ruimte ertussen. In deze tussenruimtes leg je een aantal lekkere voertjes neer. En laat je hond nu maar op zoek gaan naar de voertjes.

Stap 2
Heb je een pup die dit nog heel spannend vindt, zet er dan minder attributen neer (dus grotere tussenruimten) en zet er eerst lege flesjes neer. Herhaal het zoeken naar de voertjes een aantal malen en ga dan naar stap 3.
Denk eraan: je wil je hond niet bang maken, maar juist zelfverzekerd!

Stap 3

Heeft je pup inmiddels begrepen dat er tussen al die attributen lekkere beloningen te vinden zijn, dan ga je nu weer wat flessen toevoegen. Herhaal een aantal malen en ga dan naar stap 4.

Stap 4
In deze stap bouw je het spel zodanig uit, dat je nu eerst 1 halve literfles met kiezelsteentjes toevoegt. Gaat dit ook goed, zet er dan een paar van dit soort flesjes tussen. Speel het spel niet te lang achter elkaar. Je pup moet het leuk blijven vinden. Puppy’s kunnen nog niet zolang hun concentratie vasthouden.