Op bed met afleiding

Op bed met afleiding

Het vervolg van dit spel

Wanneer je hond er zelf voor kiest om op het bed te gaan of hij gaat op bed wanneer je hem het commando (plaats bv) geeft, dan ben je toe aan meer uitdaging voor je hond.

 Op de hondenschool oefenen we dit op de volgende manier: alle honden nemen plaats op hun bed. Dan gaat 1 combinatie (hond met eigenaar) met zijn hond aan de buitenkant op voldoende afstand langs de honden lopen die op hun bed staan, zitten of liggen.

Op bed met afleiding

De uitleg

Stap 1
Wanneer je met deze oefening wil beginnen, zorg dan eerst dat je hond een paar andere oefeningetjes heeft gedaan. Dit kan zijn het kat en muisspel bijvoorbeeld. Je hond moet weer het ‘seintje’ krijgen: we gaan weer aan het werk! In feite doe je een ‘warming up’ met je hond.

Stap 2

Wanneer je hond lekker ‘opgewarmd’ is start je met de oefening. Je wacht even of je hond uit zichzelf plaats neemt op het bed en anders geef je de hond het commando ‘plaats’ en beloont hem door een voertje op het bed te leggen.
Op de hondenschool is de afleiding een combinatie (eigenaar met hond aan de buitenzijde) die langs jou met je hond op bed komt lopen. Blijft je hond netjes op z’n plaats/bed, dan beloon je dit door een voertje op het bed te leggen.

Stap 3
Wanneer je deze oefening thuis gaat spelen, zal je zelf voor afleiding moeten zorgen. De opbouw gaat zoals in voorgaande stappen. In plaats van een bed die op de hondenschool wordt gebruikt kun je thuis een handdoek of matje gebruiken.

Wat is een goede afleiding voor thuis:

Jij zit op de stoel of bank en je hebt een matje naast de bank voor je hond neergelegd. Je probeert hem wat langer op z’n matje te laten liggen door hem variabel op het matje te voeren. Dus hond ligt op mat en na 3 sec leg je een voertje op de mat; dan na 7 sec blijven liggen leg je weer een voertje op de mat. Gebruik gedurende je sessie geen clickerwoord omdat dit einde oefening betekent en mag de hond dus van z’n mat afkomen. Dus voer variabel qua tijdsduur terwijl je hond op de mat blijft liggen. Staat hij op, dan heb je waarschijnlijk te lang gewacht (omdat je hond dat nog niet aankan). Geen clickerwoord en ook geen beloning. Maar ook geen gemopper: je bent hem immers wat aan het aanleren.

Stap 4

De kunst is om je hond aan te voelen wanneer hij vindt dat hij lang genoeg op z’n mat is gebleven. Wanneer je voelt dat hij er ‘klaar’ mee is en je hond nog ligt, zeg je je clickerwoord en geeft hem een voertje uit je hand.

Stop na een keer of 3 à 5 met deze oefening.