Magic Hand

Magic Hand

Het doel van het spel

– focus op jou (in plaats van de omgeving/andere honden/mensen) – zelfvertrouwen
– zelf nadenken
– zelfbeheersing

Vaak gebruiken we onze handen om de hond te pakken om aan te lijnen, of om iets van je hond af te pakken of zelfs uit z’n bek te halen. De meeste honden vinden over de kop aaien door jouw handen ook niet fijn. Jouw handen voorspellen dus vaak iets wat je hond niet als positiefs ervaart.

Wat krijg je dan: een hond die niet zo makkelijk bij je (terug) komt of een meter van je af gaat staan, of een hond die naar jouw handen gaat happen (vaak niet hard, maar wel vervelend). Dit levert bij jou als eigenaar veelal wat frustratie op, wat weer z’n neerslag heeft op je relatie met je hond.

Wat je in dit spel doet is je handen iets heel super leuks laten voorspellen. Voor de meeste honden is dat een lekker voertje. Hoe? Lees verder en bestudeer het spel: de magic hand!

De video

De uitleg

Stap 1

Je gaat je hond eerst leren om een voertje te vangen, terwijl hij stilstaat. Neem hier de tijd voor. Het kan soms best wel dagen tot weken duren voor dit goed lukt.

Stap 2

Je neemt een voertje tussen je duim en wijsvinger.
Je houdt dit boven de neus van je hond (tussen de 15 à 30 cm). Zorg ervoor dat je hond niet opspringt. Doet hij dit toch, zeg NIETS maar trek je hand bij z’n neus vandaan, zover dat de hond niet bij het voertje kan komen. Je hond gaat snappen (misschien na een aantal keren) dat opspringen niet de manier is om het voertje te krijgen (je leert dus zo zelfbeheersing bij aan je hond). Springt de hond niet meer op en blijft hij rustig staan of zitten, dan laat je het voertje op z’n neus vallen.
Na een aantal keren gaat je hond gedrag inzetten (happen ernaar) om het voertje te kunnen pakken. Dit vergt oefening. Probeer de komende week zo ver te komen, dat je rechtop staand een voertje naar beneden kan laten vallen en dat je hond door heeft dat er een voertje naar beneden komt. Vangt hij het voertje op, geef hem meteen erna eentje in z’n bek.