Magische of magic hand – stap 2

Magische of magic hand – stap 2

Het doel van dit spel

Vaak gebruiken we onze handen om de hond te pakken om bijvoorbeeld hem aan te lijnen, of om iets van je hond af te pakken of zelfs uit z’n bek te halen. De meeste honden vinden over de kop aaien door jouw handen ook niet fijn. Jouw handen voorspellen dus vaak iets wat je hond niet als positiefs ervaart.

Wat krijg je dan: een hond die niet zo makkelijk bij je (terug) komt of een meter van je af gaat staan, of een hond die naar jouw handen gaat happen (vaak niet hard, maar wel vervelend). Dit levert bij jou als eigenaar veelal wat frustratie op, wat weer z’n neerslag heeft op je relatie met je hond.

Wat je in dit spel doet is je handen iets heel super leuks laten voorspellen. Voor de meeste honden is dat een lekker voertje. Hoe? Lees verder en bestudeer het spel: de magic hand!

Het spel heeft ook een (heel belangrijk) doel:
– focus op jou (in plaats van de omgeving/andere honden/mensen)
– zelfvertrouwen
– zelf nadenken
– zelfbeheersing

Magische of magic hand – stap 2

De uitleg

Stap 1
Als je hond inmiddels doorheeft dat er een voertje van boven naar beneden komt uit jouw hand en de meeste tijd vangt hij het voertje in z’n bek, dan ben je toe aan de volgende stap.
Voordat je met de volgende stap begint, start eerst even op met 3-5 keer een voertje te laten vallen vanuit de positie tussen duim en wijsvinger.

Stap 2
Je neemt in deze stap een voertje in je hand. Je maakt als het ware van je hand een kommetje. Je hond ziet nu het voertje dus niet. Hij weet waarschijnlijk wel dat er iets leuks uit je hand gaat komen. Hij vindt je inmiddels handen al veel leuker!
Je houdt je hand met een voertje in je kommetje van je hand boven de neus van je hond (tussen de 30 à 75 cm). Zorg er weer voor dat je hond niet opspringt. Doet hij dit toch, zeg NIETS maar trek je hand weer rustig bij z’n neus vandaan, zover dat de hond niet bij het voertje kan komen.

Springt de hond niet meer op en blijft hij rustig staan of zitten, dan laat je het voertje uit je kommetje van je hand rollen (kommetje iets laten draaien) boven z’n kop. 
Ook bij deze manier gaat je hond gedrag inzetten (happen ernaar) om het voertje te kunnen pakken. Dit vergt ook weer wat oefening voor de hond.

Stap 3
Probeer de komende week zo ver te komen, dat je rechtop staand een voertje naar beneden kan laten rollen en dat je hond door heeft dat er een voertje naar beneden komt. Vangt hij het voertje op, geef hem meteen erna eentje in z’n bek.

Speel dit spel niet langer dan 3 minuten. Speel dit spel wanneer jezelf voldoende tijd en rust hebt. Lukt het vandaag even niet omdat je geen tijd ervoor vrij kan maken of omdat je hond er geen zin in heeft. Geen nood! Dan speel je het spel later op de dag, in de avond of anders morgen.