Inkomend apport

Inkomend apport

Het doel

Dit is een hele fijne oefening om je hond te leren om een dummy bij je te brengen op een korte afstand.

Je zult bij deze oefening eerst zelf bij je hond moeten uitvogelen op welke afstand je de dummy neer gaat leggen. Bij sommige honden moet je de dummy dicht bij je hond leggen en de afstand tussen jou en je hond wat groter maken en andere honden willen juist liever eerst een paar passen lopen, dummy oppakken en meteen aan jou afgeven.

Wanneer je eenmaal hebt kunnen vaststellen wat voor jou hond de ideale afstand is, blijf dan eerst op die wijze de oefening uitvoeren.

Hieronder zie je een 2-tal video’s. Een redelijk ervaren apporteerder (Doeko) en een hondje (Pjotr) die het gewoon heel leuk vindt om met je bezig te zijn. Om te apporteren hoef je dus niet alleen maar een labrador te hebben.

Inkomend apport Doeko

Inkomend apport Pjotr

De uitleg

Stap 1
Je vraag je hond zit en je geeft hem de aanvulling blijf of wacht.

Start met de dummy 1 tot 2 meter bij je hond vandaan te leggen en loop zelf nog een pas of 5 verder. Je dummy ligt dus tussen jou en je hond in.

Dan geef je de hond het commando ‘VAST’. Heeft je hond het woordje vast goed begrepen, dan zal hij opstaan en de dummy oppakken en in z’n loop bij jou terecht komen waarop jij de dummy kunt aannemen.

Stap 2
Je hond kan de vorige stap goed uitvoeren, maar hij vindt het nog lastig om de dummy vast te houden waardoor de dummy op de grond terecht valt. Ga dan als volgt te werk:

Bied nu opnieuw tijdens het voorwaarts gaan de dummy aan, laat de dummy los en loop een paar pasjes met hem mee. Plotseling ga je 3 à 4 passen achteruit bij je hond weglopen. Hoe onverwachter je dit uitvoert, des te sneller draait je hond met je mee. Dan net zo plotseling sta je ook weer stil en buig je je direct naar voren om de dummy van je hond aan te nemen. Markeer (YES! of clicker) dit en beloon hem hier rijkelijk voor.

Stap 3
Tenslotte ga je uitproberen om je de hond de dummy steeds een beetje langer te laten vasthouden.
Speel dit spel niet te lang, een keer of 3 tot 5. Stop dan de oefening met de dummy en leg de dummy weg.

Stap 4
Vind je hond het nog moeilijk om de dummy vast te pakken, bouw het dan op zoals hierna beschreven:

Stap a: In eerste instantie kun je click + lekkers geven voor het van de grond oppakken van het apport.

Stap b: Als dat een keer of 10 goed gaat dan kun je click + lekkers geleidelijk in stapjes gaan uitstellen tot de hond het apport heeft opgepakt en met het apport in de bek vlak bij je is.

 Als je moet ondersteunen met ‘hier’, doe dat dan pas NADAT je hond het apport heeft opgepakt. Probeer eens uit of het verschil maakt hoe groot de afstand tussen hond en apport is. De meeste honden zullen het apport sneller/netter oppakken als ze nog niet op volle vaart zijn tegen de tijd dat ze bij het apport aangekomen zijn. En of het verschil maakt hoe groot de afstand tussen jezelf en het apport is, Sommige honden zullen op grote afstand eerder geneigd zijn met het apport weg te rennen of er een ererondje mee te maken. Andere honden hebben hiertussen juist enige afstand nodig, voelen zich niet vrij om het apport op te pakken wanneer de afstand tussen jou en apport heel klein is).ga je uitproberen om je de hond de dummy steeds een beetje langer te laten vasthouden.