Handtouch of tikkertje

Handtouch of tikkertje

Het doel van dit spel

Dit spel gebruik je om het clickerwoord (of de clicker) goed in je hond te laten beklijven. Je hond moet echt weten: na het clickerwoord komt er ALTIJD een lekker voertje!

Het is ook een superfijn spel om je hond in geval van nood terug te roepen. Hoe gaat dit spel? Lees verder en verheug je op samen met je hond (en andere gezinsleden!) lekker bezig te zijn.

Het spel heeft ook een ander doel:
– versterken van de relatie tussen jou en je hond
– zelfvertrouwen
– zelf nadenken

Aanleren handtouch of tikkertje

Handtouch of tikkertje met commando

De uitleg

Stap 1
De uitgangspositie van dit spel is, dat je gewoon in je huiskamer staat en je hond staat naast jou (waarschijnlijk volverwachting met wat er komen gaat).
Als je een clicker gebruikt, houd die dan in je rechterhand bijvoorbeeld. Je steekt je linkerhand uit naar beneden ongeveer op neushoogte van je hond. Je nodigt je hond als het ware uit om met zijn neus naar jouw hand toe te komen. Je zegt hierbij weer helemaal niks, maar wacht rustig af. Heb je al meer spelletjes met hem gedaan (magic hand) dan is hij nieuwsgierig naar die hand. Zodra je hond je hand met z’n neus aanraakt zeg je direct je clickerwoord (of clickt met je clicker). Dan pak je rustig van tafel (bijvoorbeeld) een voertje en beloont hem. 
Let bij dit spel op, dat je niet met hand naar je hond toe beweegt. Je hond moet zelf besluiten om naar jouw hand toe te komen.

Stap 2
Heeft je hond het door, dat je hand aanraken met z’n neus hem iets lekkers oplevert, zal hij hiermee door willen gaan. Waarschijnlijk is hij niet meer bij je hand weg te krijgen. Ga dan, nadat de hond je hand heeft aangeraakt en na je clickerwoord en voertje, een 2de voertje een eindje bij hem vandaan gooien. Zodra hij deze op heeft en naar jou omdraait, steek dan meteen je hand weer uit! Komt hij er onmiddellijk weer aan, dat snapt hij het spel.

Vanaf dit moment ga je er een commando aan koppelen: bijvoorbeeld ‘TOUCH’!

Hoe gaat dit in z’n werk: net voordat je hond met zijn neus je hand aanraakt zeg je het commando ‘touch’. Dan raakt hij je hand aan en zeg jij direct je  clickerwoord (of click je) en geeft hem daarna rustig een voertje. Oefen dit dan nog een aantal malen door. 
Kijk dan eens in de loop van deze oefenweek als je hond in de keuken is en jij in de kamer en je roept ‘touch’ of hij er dan aan komt rennen. Zorg dan wel dat je, na het zeggen van je clickerwoord, een voertje bij de hand hebt om te belonen.