Dummy aanbieden dan achterwaarts weglopen

Dummy aanbieden dan achterwaarts weglopen

Het doel

Dit is een hele fijne oefening wanneer je hond met de dummy in zijn bek naar je toe komt lopen en net voordat je de dummy wil aanpakken laat hij de dummy los en valt deze op de grond.

 In deze oefening ga je de hond verrassen! Hierdoor ‘vergeet’ hij even waar hij mee bezig is en dat geeft jou de tijd om de dummy aan te pakken voordat je hond hem loslaat.

Dummy aanbieden dan achterwaarts weglopen

De uitleg

Stap 1
Je start de oefening op zoals je dat ook hebt gedaan bij het voorwaarts gaan en je hond de dummy aanbieden.

Dus: bied nu tijdens het voorwaarts gaan de dummy aan en loop een paar pasje, maar houd de dummy eerst nog wel vast. Gaat dit goed, probeer daarna de hond steeds meer gewicht te geven van de dummy, zodat je uiteindelijk het gehele gewicht van de dummy door de hond laat dragen.

Stap 2
Je hond kan de vorige stap goed uitvoeren, maar hij vindt het nog lastig om de dummy vast te houden waardoor de dummy op de grond terecht valt. Ga dan als volgt te werk:

Bied nu opnieuw tijdens het voorwaarts gaan de dummy aan, laat de dummy los en loop een paar pasjes met hem mee. Plotseling ga je 3 à 4 passen achteruit bij je hond weglopen. Hoe onverwachter je dit uitvoert, des te sneller draait je hond met je mee. Dan net zo plotseling sta je ook weer stil en buig je je direct naar voren om de dummy van je hond aan te nemen. Markeer (YES! of clicker) dit en beloon hem hier rijkelijk voor.

Stap 3
Tenslotte ga je uitproberen om je de hond de dummy steeds een beetje langer te laten vasthouden.

Speel dit spel niet te lang, een keer of 3 tot 5. Stop dan de oefening met de dummy en leg de dummy weg.