Detectie zoekwerk deel 1

Detectie zoekwerk deel 1

Het doel van dit spel

Dit spel kan iedere hond! Waarom? Omdat iedere hond een neus heeft. Honden hebben allemaal een groot reukvermogen.
Waarom zou je dan toch een speurtraining doen?
Bij speurtraining maken we gebruik van het instrument waarmee jouw hond is geboren: zijn neus!

Ongetwijfeld weet je al genoeg situaties waarin je hond heeft laten zien dat hij goed kan ruiken. Veel honden snuffelen tijdens de wandeling aandachtig aan polletjes, paaltjes en bomen. Ook kan het soms verassend zijn als je hond aandringt bij je jaszak, en het blijkt inderdaad dat daar nog een vergeten hondenkoekje in zit. Kortom, voorbeelden genoeg, en ik weet zeker dat je er zelf ook tientallen aan kunt toevoegen.

In deze training ga je zelf aan de slag met het reukvermogen van je hond. Je gaat je hond niet leren speuren, dat kan hij al. Maar je gaat hem leren dat hij samen met jou een bepaalde speur-puzzel oplost. Dus je gaat hem leren dat hij die geur gaat zoeken waarvan jij hem hebt uitgelegd dat dit de geur van het spel is.

Ik ga je in een aantal eenvoudige stappen leren om samen met je hond het speurspel te spelen. Er zijn verschillende technieken maar ik richt mij op de hobbymatige techniek, waarbij de samenwerking tussen hond en eigenaar (handler) centraal staat. Niet te vergeten het plezier dat het oplevert voor beiden!

Formeel zijn we dus detectie (zoek)werk aan het doen.

Aanleren detectie deel 1

De uitleg

Stap 1
Wij gebruiken voer als geurvoorwerp. Je zorgt voor een top-voerbeloning. Wat vaak heel goed werkt is een blokje kaas.

Snij wat kaas (of eigengemaakte voertjes indien je hond niet goed tegen kaas kan) in hele kleine stukjes, geef je hond een stukje kaas, en gooi het volgende stukje direct naast je op de grond. Gooi je het volgende stukje en geef je hond het speurcommando bv ZOEK (of wat je speurcommando dan ook gaat worden). Vanaf nu gebruik je dit commando iedere keer als je een stukje gooit.

Na zo’n 5 tot 10 keer zal je hond de geur en de beloning van de kaas associëren/koppelen met het gebruikte speurcommando. Daarbij: je hond zal nadat hij het kaasje heeft gegeten meteen bij je terugkomen om te zien of je nog meer gooit.

Stap 2
Vanaf nu ga je de kaasjes steeds iets verder weggooien, stapje voor stapje vergroot je de afstand, en waarschijnlijk moet je hond nu ook meer zoeken om de kleine stukjes te vinden. Gooi ze links van je, rechts van je of zelfs achter je. Speel dit spelletje voor ongeveer een minuut, en je hond zal het fantastisch vinden. Dan stop je het spel, om op een later tijdstip (in ieder geval nadat je hond even heeft kunnen rusten, later op de dag of de volgende dag) het spel weer te spelen: begin relatief dichtbij en werk in grote stappen naar de afstand die je hond de laatste keer kon. De volgende stap is dat je de kaas ook achter obstakels of om een hoekje kunt gooien, de hond moet dan werkelijk zijn neus gebruiken om het te vinden.

Speel dit spel voor ongeveer een minuut en stop het dan weer.