Detectie zoekwerk – beloning uitstellen

Detectie zoekwerk – beloning uitstellen

Vanaf dit moment is het fijn wanneer je beschikt over

  1. Tuigje – op den duur zal je een tuigje moeten gaan gebruiken omdat er teveel druk op een halsband staat en het je hond belemmert in het speuren.
  2. Lijn (lange 3-5m) – in dit speurspel werk je relatief dichtbij je hond. Voor erg snelle honden kan een lange lijn van 5-10 meter handig zijn.
  3. Geur – in deze training gebruiken we gedroogd kattenkruid.

 In deze les ga gaan we de hond leren om de voerbeloning uitstellen, door het kaasje in een klein bakje (ideaal is een maden doosje/bakje) te doen. Hier komt de geur goed door, maar je hond heeft jou nodig om bij de beloning te komen. Je kunt je hond leren om het bakje op te pakken en naar je toe te brengen, of anders loop je zelf naar je hond als hij het bakje heeft gevonden. Open dan meteen het bakje en geef onmiddellijk de beloning! Nu is je hond in staat om te gaan zoeken, met een voerbeloning in het vooruitzicht. Dit gaan we later toepassen bij het zoeken naar de gewenste geur.

Detectie (zoek)werk – uitstellen beloning

De uitleg

Stap 1
Vanaf nu gaan we de voerbeloning uitstellen.
We laten de hond rustig zitten en wachten. Je doet een blokje kaas in het maden doosje en je plaats dit een meter of 5 à 10 bij je vandaan. Je kunt het achter een paaltje zetten (dit is dan een herkenningspunt voor je hond) en je loopt terug naar je hond. Gelet op de afstand is het aan te raden wel een tuig te gebruiken, maar een lange lijn is nog niet nodig.

Dan geef je de hond het commando zoek en gebruik je je armgebaar richting het doosje. Let op: je hond zal waarschijnlijk meteen naar voren gaan, wat jou druk op je lijf geeft. Probeer de hond hierin iets te begrenzen (vandaar tuigje!), zonder hem te corrigeren met stem of ruk aan de lijn!

Stap 2
Zorg ervoor dat je het niet te moeilijk maakt voor je hond. Eerst leren dat zijn kaasje nu te vinden is in een bakje e/o doosje (met gaatjes) en dat hij jou nodig heeft voor de beloning. Je kunt hem leren zelf het bakje op te pakken en naar jou te laten brengen, maar je kunt je hond ook leren te verwijzen. Dat betekent, dat de hond moet aangeven aan jou dat hij een speurvoorwerp gevonden heeft. Hier zijn verschillende manieren voor toegestaan:
– Af bij het speurvoorwerp (gaan liggen bij het speurvoorwerp)
– Zitten bij het speurvoorwerp
– Blijven staan bij het speurvoorwerp

Verwijzen
Vind je het verwijzen juist leuk? Dan volgt in bijgaande PDF-download hoe je de hond dit in stapjes kan aanleren.