Controle clicker e/o clickerwoord

Controle clicker e/o clickerwoord

Het doel van controle

Het doel van deze oefening is om te checken bij je hond of deze de koppeling tussen je clicker e/o het clickerwoord goed heeft begrepen.
Om te controleren is het hanig om deze oefening met z’n 2-en te doen.

Bij de introductie-les heb ik je uitgelegd waarom je een clicker e/o clickerwoord (of beloningswoord) kan gebruiken. Dit woordje (YES! bijvoorbeeld) of de click van de clicker kun je bij alles, maar dan ook echt bij alles inzetten om je hond gewenst gedrag aan te leren.

Controle van de clicker

Controle van het clickerwoord

De uitleg

Stap 1
Roep de hond bij je in de tuin (iig een plek waar nog niet heel veel prikkels om hem heen zijn). Zeg je clickerwoord en geef de hond een lekker voertje. Herhaal dit 5 tot 10 keer. Vergeten hoe dit ook alweer ging? Kijk dan nog even terug naar de video ‘aanleren clicker, of clickerwoord/ beloningswoord.

Stap 2
Dan ga je naar de plek waar je de 1e keer begonnen bent, dus waarschijnlijk in huis. Zeg je clickerwoord en geef de hond een lekker voertje. Herhaal dit 5 keer.
Dan vraag je iemand uit het gezin, een vriend(in) of buren om te helpen.
De andere (hulp)persoon vraag je of hij/zij even een geluidje maakt, zodat de hond zich naar die persoon omdraait.
Let nu goed op je hond. Op het moment dat de hond zijn kop wegdraait of wegloopt richting die (hulp)persoon, zeg je je clickerwoord (of je clickt). Draait de hond meteen zijn kop in jouw richting, of komt hij naar je toe om zijn voertje te halen dan mag je ervan uitgaan dat de hond het clickerwoord ‘begrijpt’ en je geeft hem dan z’n voertje.

Stap 3

Echter, vindt je hond de (hulp)persoon belangrijker dan de click of clickerwoord? Geen nood!
Maar: GEEF HEM DAN WEL EEN VOERTJE! En blijf geduldig.
Waarschijnlijk heeft je hond je nog niet helemaal begrepen.
Oefen dan nog even door en kijk desnoods nog even terug naar het document ‘aanleren clicker, clickerwoord/beloningswoord uit de introductie-les.