Coaching met hond als co-coach

Coaching met hond als co-coach

Wat is coaching met hond als co-coach?

Mensen vragen mij weleens: “is coaching, mijn hond bij jou brengen en hem dan weer opgevoed terugkrijgen”?
Nee dan wil ik je toch graag even naar het tabblad ‘Hondentraining’ verwijzen. Bij de ‘Hondentraining’ coach/begeleid ik jou in de opvoeding van je hond.

De coaching die ik in samenwerking met mijn hond Doeko aanbied, is een vorm van persoonlijke begeleiding voor jou als mens.
De coaching met de hond als ondersteuning heeft als doel om jou te prikkelen meer grip op jouw leven te krijgen. Namelijk, alle mogelijkheden zitten in je, maar coaching helpt je om dat op een interactieve en gestructureerde manier naar buiten te brengen. Dit kan je helpen met bijvoorbeeld je persoonlijke groei, het optimaal benutten van je kwaliteiten, zelfvertrouwen en het zoeken naar je eigen mogelijkheden. Coaching geeft je geen oplossing, maar helpt je om zelf tot de oplossingen te komen.

Honden zijn, in tegenstelling tot mensen, uitstekend in staat om een inschatting te kunnen maken hoe het met jou is gesteld. Een hond is eerlijk en heeft geen waarde oordeel over hoe jij eruit ziet. Wel kan een hond feilloos aanvoelen hoe jij je voelt; of je zenuwachtig, gefrustreerd of niet in balans bent, en zal hierin zijn gedrag aanpassen. Zo is een hond een soort spiegel van jouw gevoelens.
Door mijn jarenlange ervaring als trainer en gedragsbegeleider ben ik uitstekend in staat om de hond te kunnen lezen en begrijpen en om dit naar jou te kunnen vertalen.

Veelal start het coachproces met een vraag óf een persoonlijk leerdoel van jezelf. Hierbij kun je denken aan vragen als: Hoe kan ik…? of Waarom gebeurt me dit vaak…?
Samen met jou gaan we ontdekken welke oplossingen, kwaliteiten of mogelijkheden jou helpen om je eigen weg te gaan bewandelen.
Je gaat beleven, voelen en ervaren hoe de hond jou hierbij op een bijzondere en speelse wijze gaat ondersteunen.

We willen je dan ook graag van harte uitnodigen voor het maken van een afspraak, zodat ook jij het mooiste uit jezelf kan halen.

 

Deze thema’s bv kunnen bespreekbaar gemaakt worden bij een coaching sessie:

prikkelbeheersing hond

(Persoonlijk) leiderschap

Hierbij gaan we onderzoeken welke koers je durft uit te zetten en hoe je de leiding over je eigen leven (terug) kan nemen. Het maakt hierbij niet uit welke functie en of rol je hebt. We kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de metafoor van de (honden)roedel.
We leven allemaal in groepen: denk aan families, vriendengroepen en eventueel een team op het werk. Er ontstaan vriendschappen en rivaliteiten. Zowel mensen als honden streven naar een harmonieus samenzijn met soortgenoten.

voorkomen najagen hond

Competentie ontwikkeling

Bij competentie ontwikkeling denk je aan kennis, (het zichtbare) gedrag en vaardigheden. Dit is zichtbaar voor anderen. Wanneer je dit wil gaan ontwikkelen kun je een belemmering voelen die wordt beïnvloed door overtuigingen die je over jezelf (e/o je hond) kunt hebben. Bijvoorbeeld: wat je een hond toekent aan gedrag, gevoel of eigenschappen zegt vooral veel over jezelf.
Bij dit thema gaan we op zoek naar de onzichtbare lagen die versterkend of blokkerend kunnen werken op je ontwikkelingen.

restaurant training hond

Kernkwaliteiten helder krijgen

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten in kaart te brengen. Dit gaan we doen door middel van een kernkwadrant wat een veelgebruikte, heldere en toegankelijke methode is.
Kwaliteiten kunnen ook een valkuil zijn als je erin doorschiet. Bijvoorbeeld: ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. 
Je kernkwaliteiten kennen is belangrijk bij loopbaankeuzes, prettig functioneren en een gevoel van zingeving.

trimsalon bezoek hond

Beïnvloedingsstijlen

De belangrijkste taak van een leidinggevende is het beïnvloeden van anderen, om plannen en doelen te realiseren. De stijl van leidinggeven is van invloed op de mate waarin medewerkers zich gerespecteerd voelen, verantwoordelijkheid willen dragen, zoeken naar oplossingen etc.
Bij deze vorm van coaching maken we gebruik van een model om te kunnen reflecteren op jouw voorkeursstijl e/o de voorkeursstijl van de mensen aan wie je leiding geeft.
Met de hond kan je ‘oefenen’ om je voorkeursstijl te versterken of andere stijlen uit proberen voor meer stijlflexibiliteit.

Systemisch coachen

Wat betekent nou ‘systemisch’ coachen. Als mens (en hond) leven we allemaal in een systeem. Dat kan ons gezin, ons werk, een vereniging waar we deel van uit maken, maar ook onze vriendenkring zijn. Hier gelden vaak onbewuste regels.
Veelal ontstaan organisatorische en/of persoonlijke problemen door een hiaat (ook wel een verstrikking) in het systeem. Een verstrikking werkt belemmerend.
Bij dit thema gaan we op zoek naar de verstrikking. Is deze verstrikking eenmaal zichtbaar, dan geeft het je de mogelijkheid om hier een verandering in aan te brengen.

Rouwproces

We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad: overlijden van een mensenvriend of het overlijden van je hond. Veelal voel je dezelfde pijn. Om met deze heftige emoties, gedachten en gedragingen om te gaan kan het een gevoel van rust geven als je je hiervan bewust bent. Het is een proces of rouwfase waar je doorheen gaat. Hoe je deze fase doormaakt kan voor iedereen verschillend zijn. Er kunnen ook gevoelens van woede naar jezelf gericht naar boven komen. Dit zorgt voor een verstarring in jou en je verwerkingsproces. Door gebruik te maken van vergevings-oefeningen ontstaat er ruimte.