Attention please

Attention please

Het doel van dit spel

Aandacht van de hond voor de mensen in het gezin is de basis van iedere vorm van opvoeding en ook van training. Als een hond aandacht geeft als daarom gevraagd wordt, levert dat in de samenleving en in het oefenen veel plezier en voordeel op. Een eigenaar, van wie de hond geneigd is achter trimmers aan te jagen, kan – door aandacht van zijn hond te vragen op het moment dat de hond zijn aandacht op de trimmer wil richten – voorkomen dat de hond ongewenst gedrag gaat vertonen.
Honden moeten allereerst leren dat oogcontact met de eigenaar niet bedreigend is, maar juist wat positiefs kan opleveren (fixeren, zoals honden onderling doen, is bedreigend).

 Doel van dit spel:

  • zelfbeheersing
  • zelf nadenken versterken
  • de focus op jou – relatie verder opbouwen

Attention please

De uitleg

Stap 1
Respect voor eigenaar en voer:
Het is van groot belang dat de hond respect heeft voor zowel zijn eigenaar als voor het voer. Zolang de hond springt, zeurt, blaft of dwingt, wordt hij genegeerd. Zodra de hond ca. 5 seconden met vier poten op de grond staat, wordt hij beloond.

Wanneer de hond heeft geleerd om rustig af te wachten tot hij zijn beloning krijgt, kan gestart worden met de aandacht oefening.

Stap 2
Pak een kleedje, matje of deken. Start de oefening door je hond op het kleedje te laten staan, zitten of liggen. Zorg dat je hond rustig en comfortabel is

Stap 3
Je roept de hond bij je vanaf z’n rustpositie. De hond bevindt zich voor je. Je zegt de naam van de hond. Zodra de hond oogcontact maakt is het clickerwoord en voertje. Herhaal dit een aantal malen. Gaat dit goed, ga dan verder met stap 4.

Stap 4
Maakt de hond makkelijk oogcontact, dan ga je er een commando aan toevoegen (bv. “kijk” of “let op”). Dus, hond bevindt zich voor je. Je zegt de naam van de hond en je voegt je commando toe, “kijk”. Zodra de hond oogcontact maakt is het clickerwoord en voertje. Herhaal een aantal malen, dan naar 5.

Stap 5
In deze stap bouw je de oefening op zoals je in stap 4 hebt gedaan. Dus, zodra de hond oogcontact maakt, dan ga je door middel van je stemgebruik als braaf of goed zo de tijd opvoeren dat de hond jou aankijkt. Probeer dit langzaam uit te breiden van 4 seconden naar 8 seconden en maximaal tot 10 seconden. Na 10 seconden oogcontact krijgt de hond het clickerwoord en voertje.