Aanleren Zit

Aanleren Zit

Het doel van deze oefening

De bedoeling van deze oefening is, dat de hond leert dat het commando zit betekent dat hij moet gaan zitten (= kont op de grond!). Het kan handig zijn om de hond te laten zitten bij de stoeprand, wanneer je de voordeur opent of wanneer je de halsband/riem bevestigt, maar ook tijdens de verzorging van je hond. Als je hond zit geeft dit rust.

Start met de oefening zit & wacht wanneer je hond de oefening zit goed beheerst. Sommige mensen leren hun hond dat het commando zit betekent dat de hond moet blijven zitten tot zij iets anders zeggen of de hond ‘vrij’ geven. Ik geef er de voorkeur aan de hond de commando’s zit en zit & wacht aan te leren. Het woordje wacht kun je later ook in andere situaties gebruiken.

Oefen zit eerst in een rustige omgeving met weinig afleiding, of gewoon in de kamer. Neem voor plaatsen met meer afleiding (dat kunnen spelende kinderen zijn, andere honden, verkeer of een veld vol geurtjes…) een paar extra lekkere voertjes mee.

In elke nieuwe omgeving begin je weer met stap 1. Je zult zien dat na oefenen op een paar verschillende plaatsen de hond de oefening steeds sneller begrijpt, de stappen elkaar steeds sneller kunnen opvolgen en de hond gaat begrijpen: dit geldt dus blijkbaar overal!

Oefen per keer niet langer dan een minuut of vijf. Je kunt beter vijf keer per dag drie minuten oefenen dat één keer per dag een half uur. Bouw de oefening rustig op. Het heeft geen enkele zin persé in één oefening alle stappen te willen doorlopen. Trek er rustig een paar dagen voor uit! Of langer, als je hond langer nodig heeft!

Zodra de hond de oefening begrijpt hoef je niet meer vijf keer per dag in aparte sessies te oefenen. Je gaat dan het commando gewoon gebruiken in de dagelijkse omgang met de hond.

Aanleren Zit (achteruitlopend)

Aanleren Zit (m.b.v. voertje bij neus)

De uitleg

Stap 1
Loop met hond vooruit tot de riem strak staat (of eerder, zie aandachtsoefeningen). Stilstaan en wachten….
Zodra de hond omkijkt (‘waarom staan we stil? Kom je nog?’) achteruitlopen en vrij plotseling stilstaan. Je zegt niets en wacht of de hond gaat zitten. Zodra de hond zit dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.

Blijft de hond je staan aankijken dan zeg je gewoon dat hij braaf is (je markeerde immers tot deze oefening nog regelmatig voor aankijken) en loop je weer een stukje vooruit.

Je herhaalt dit enkele malen en blijf vooral geduldig; de hond kan immers onmogelijk vanzelf begrijpen dat je hem wilt leren zitten…

Stap 1a
Wanneer je dit gedurende een paar korte oefensessies hebt geprobeerd en de hond gaat steeds niet zitten dan kun je het volgende doen:

Je pakt een voertje, houd je hand met voertje vlak voor de neus van de hond en beweeg je hand langzaam een klein stukje over de kop van de hond heen. Je houd tijdens deze beweging je hand zo dicht bij de hond dat hij niet naar je hand springt. De hond wil het voertje blijven volgen, gaat met de kop achteruit en tegelijkertijd gaat vanzelf de achterhand lager. De hond gaat zitten. Op dat moment markeer (=YES!) je en geeft de hond een voertje.

Denk eraan: wanneer je een kleine hond hebt kunt je, wanneer je met je hand de beweging over zijn kop maakt, beter bij de hond knielen dan over de hond heen hangen.
Pas op: wanneer je het voertje te hoog houdt is de kans groot dat de hond gaat springen.

Na een paar keer lokken met een voertje kun je proberen de hond te laten zitten door met een lege hand hetzelfde signaal te geven: de beweging over zijn kop. Je geeft op dit moment nog geen commando dus, gaat de hond niet zitten is er niets aan de hand, je markeert dan niet en probeert het gewoon opnieuw.

Wanneer de hond begrijpt dat zitten een YES! oplevert en hij steeds gaat zitten wanneer je je lege hand over zijn kop beweegt ga je steeds iets meer rechtop staan.

Vervolgens maak je het gebaar over zijn kop elke keer iets ‘kleiner’. Kun je helemaal rechtop staan en maak je nog een klein gebaartje met je hand, ga dan verder met stap 1.

Stap 2
Wanneer stap 1 een keer of 10 goed gegaan is

Wanneer de hond begrijpt dat zitten een Yes! oplevert en hij steeds gaat zitten wanneer je na een stukje achteruitlopen plotseling stilstaat, ga je voor het eerst het commando zit introduceren. Steeds wanneer de hond gaat zitten en je aankijkt, verwachtingsvol uitkijkend naar de YES!, zeg je zit, dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.

Let op: heb je een hond die wel gaat zitten maar daarbij de hele omgeving behalve jou in de gaten houdt (of bijvoorbeeld met zijn rug naar je toe gaat zitten) dan stel je eerst de markeer uit tot de hond naar jou kijkt of tenminste enigszins naar jou toegedraaid zit. Pas dan ga je het commando zit introduceren.

Stap 3
Wanneer stap 2 een keer of 10 goed gegaan is
Je probeert de hond nu net voor te zijn: op het moment dat je besluit stil te gaan staan geef je snel het commando zit.

Stap 4
Wanneer stap 3 een keer of 10 goed gegaan is

Nu komt het moment om te controleren of de hond de oefening begrepen heeft. Houdt de hond hierbij aangelijnd om te voorkomen dat hij bij je wegloopt. Je staat stil, de hond staat voor je en je geeft het commando zit en wacht even wat er gebeurt. Gaat de hond zitten dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.

Je kunt nu het commando zit ook op andere plaatsen aanleren, of in situaties met meer afleiding. Je begint dan gewoon weer met stap 1 (of stap 1A).