Aanleren op bed met commando

Aanleren op bed met commando

Het doel van dit spel

Waar was dit ook alweer voor?:
Een boundary/bed of plaats is een grens. Wat je dus doet is je hond een grens aangeven waarbinnen hij of zij zich vrijelijk kan en mag bewegen/bevinden.

Op de hondenschool gebruik ik hiervoor een bed. Thuis kun je dit doen door een handdoek of matje o.i.d. te gebruiken. Met een matje/handdoek kun je wat makkelijker de hond aanleren wat zijn boundary is.

Het spel heeft onder andere het volgende (eind)doel:
– niet opspringen tegen bezoek
– zelfbeheersing
– zelfvertrouwen
– zelf nadenken

Aanleren op bed met commando

De uitleg

Stap 1
Gaat je hond gemakkelijk zelf op het bed, matje of handdoek. Leg dan steeds een voertje op het bed, matje of handdoek. Zorg vooral voor kleine voertjes.
Wanneer je hond steeds vanzelf op het bed, matje of handdoek gaat, dan leg je ook eens een voertje ernaast op verschillende plekken t.o.v. het bed, matje of handdoek. Wacht nu of je hond weer teruggaat op het bed, matje of handdoek. Lok hem niet! Je wil hem zelf die keuze laten maken. Beloon een paar keer achter elkaar als hij weer op het bed, matje of handdoek gaat. Dan kun je nu een commando eraan toevoegen, zie stap 2.

Stap 2
Voeg nu pas vlak voor hij op het bed, matje of handdoek gaat een commando toe zoals “plaats”. Je kunt ook wijzen naar het bed, matje of handdoek en dan plaats zeggen. Zorg dat je hond in ieder geval rustig en comfortabel is.

Stap 3
Je geeft nu je hond vrij door middel van een commando ‘VRIJ’ bijvoorbeeld en je gooit een paar voertjes weg van je hond en het bed.

Stap 4
In deze tussen fase wacht je even tot je hond de keuze weer maakt om terug te gaan naar het bed, zich te oriënteren of nog beter vanuit zichzelf weer op het bed gaat springen. Bij de keuze dat je hond uit zichzelf op z’n bed gaat liggen, beloon je enorm. Je wil immers dat je hond vanuit zichzelf weer de rust opzoekt – denk eraan dat je in deze tussenfase het commando nog niet gebruikt om op bed te komen. Dat komt later.

Stap 5
Vergeet hier niet om je hond het commando ‘VRIJ’ te geven. Dit commando is van vitaal belang om zelfbeheersing te handhaven, zodat je hond weet wanneer hij weer moet uitstappen! Vergeet niet dat jij bepaalt om de hond vrij te geven!