Aanleren Nee

Aanleren Nee

Het doel van deze oefening

Het is heel fijn als je met een simpel woord de hond kan weerhouden van ongewenst gedrag of met ongewenst gedrag kan laten ophouden. Hiervoor wordt meestal het woordje ‘nee’ gebruikt. ‘Nee’ kan op een normale toon (zonder stemverheffing) uitgesproken worden.

Je dient je ervan bewust te zijn dat met ‘nee’ je niet zo zeer de hond straft, als wel het ongewenste gedrag wil voorkomen of stoppen. Zodra de hond stopt met het ongewenste gedrag is hij natuurlijk braaf en markeer (= YES!) je dit met een voertje. Dat is namelijk precies wat jij als eigenaar met ‘nee’ wil bereiken. Daarna kan je ander gedrag van de hond vragen en dat belonen.

Zeker bij pups en jonge honden is het belangrijk dat de hond niet alleen stopt met het ongewenste gedrag, maar dat de eigenaar hem ook leert welk gedrag wel gewenst is door hem een alternatief te bieden. Bijvoorbeeld: als een pup aan de stoelpoten kauwt, zegt de eigenaar ‘nee’.  De pup stopt met kauwen (YES! + voertje) en vervolgens kan je de pup een kluifje aanbieden. Daarmee komt je tegemoet aan de behoefte van de pup om te kauwen.

Aanleren Nee

De uitleg

Stap 1
In deze eerste stap zijn de handelingen nog zonder commando.

Je hebt in beide handen een brokje en biedt deze open op neushoogte van de hond aan. De handen worden hierbij ongeveer 30 cm (bij pups ca. 5 cm) uit elkaar gehouden. De hond mag beide brokjes pakken. Deze stap wordt een aantal maal herhaald totdat de hond vlot beide handen leegeet.

Stap 2
Je gaat nu beide handen met een brokje opnieuw op neushoogte aanbieden. Zodra de hond het eerste brokje wil pakken, zegt je rustig ‘nee’ en doe je de hand dicht. De andere hand blijft open. Je kan hierbij de hond helpen door de andere hand iets te bewegen. Zodra de hond zijn kop bij de eerste hand weghaalt: markeer (= YES!) je en geef je hond een voertje uit je andere hand.

Deze handelingen worden een aantal keer herhaald. Als de hond bij het horen van ‘nee’ meteen zijn kop wegdraait naar de andere hand, kan overgegaan worden naar de volgende stap.

Stap 3
Bij deze stap voer je de oefening hetzelfde uit als bij stap 2, maar nu blijft de ‘nee- hand’ open.