Aanleren dummy

Aanleren dummy

Het doel

Met deze oefening start je wanneer je je hond een dummy wilt laten vastpakken. De bedoeling is dat je hond uiteindelijk zelfstandig de dummy moet oppakken en terug komt brengen naar jou.
Sommige honden zijn er voor ‘gemaakt’ om een dummy in de bek te nemen, terwijl een andere hond alleen maar met ballen en/of stokken loopt te schouwen.
Wanneer je eenmaal verder wil gaan met de jachttraining, is het niet meer de bedoeling dat je een dummy gebruikt als ‘speeltje’.

 Hoe bouw je positief de dummy vasthouden op?
Bekijk de video en lees het stappenplan goed door.

Nog even een aandachtspuntje: na je click of clickerwoord mag je hond de dummy loslaten om z’n beloning te innen. Immers na click/clickerwoord is het einde oefening.

Aanleren dummy vasthouden

De uitleg

Stap 1
Je gaat op je knieën voor je hond zitten. Hierbij heb je een dummy en clicker in je hand en voldoende kleine beloning brokjes.
Je houdt de dummy voor je hond op hoofdhoogte.
Wanneer je hond met z’n neus tegen de dummy aandrukt, click je en beloon je op de grond voor je hond.
Dan houd je opnieuw de dummy voor je hond. Ditmaal wil je dat je hond meer gaat doen dan alleen z’n neus tegen de dummy aan. Je wil dat hij een hapbeweging maakt richting/om de dummy. Zodra je hond naar de dummy hapt markeer (click/YES!) je dit en beloon je weer op de grond.

Click e/o beloon niet voor hetzelfde gedrag, want dan blijf je op dat gedrag hangen.

Stap 2
Pakt je hond de dummy past, ga dan op een kruk zitten en doe dezelfde handeling als bij stap 1.
Let op: wanneer je hond met z’n neus tegen de dummy aandrukt, wacht je heel even of hij toch nog een hapbeweging naar de dummy maakt. Dus niet te snel gaan belonen.

Stap 3
Oefen niet te lang door op eenzelfde niveau. Beter kort oefenen een paar keer in de week, dan lang op 1 dag. De hond vindt dit al snel een ‘saaie’ oefening en is hierdoor niet meer geconcentreerd bezig.

Stap 4
Wanneer je hond z’n bek om de dummy doet, stel dan de tijd dat hij de dummy vast moet houden uit, dus markeer (click/YES!) later maar blijf belonen op de grond.  Je kunt ook pas gaan markeren als je hond de dummy 2x heeft vastgepakt. Varieer hierin. Zo blijft je hond alert.

Stap 5
Wanneer je zover bent dat je kunt gaan staan en de dummy kunt aanbieden en je hond deze aanpakt, ga je ook in deze positie de uitdagen om de dummy langer vast te houden.
Gaat dat goed, laat dan ook eens de dummy los, dus je hond gaat nu het volledige gewicht van de dummy voelen. Zorg ervoor dat je hond niet zomaar de dummy op de grond laat vallen. Dus je pakt eerst de dummy weer aan en daarna markeer (click/YES!) je en beloon je.

Doe dit eerst een paar seconden en breidt dit daarna uit. Langzaam opbouwen.