Aanleren boundary op de plaats

Aanleren boundary op de plaats

Het doel van dit spel

Een boundary is een grens. Wat je dus doet is je hond een grens aangeven waarbinnen hij of zij zich vrijelijk kan en mag bewegen/bevinden.

Op de hondenschool gebruik ik hiervoor een bed. Thuis kun je dit doen door een handdoek of matje o.i.d. te gebruiken. Met een matje/handdoek kun je wat makkelijker de hond aanleren wat zijn boundary is.

Het spel heeft onder andere het volgende (eind)doel:

– niet opspringen tegen bezoek
– zelfbeheersing
– zelfvertrouwen
– zelf nadenken

Aanleren boundary op de plaats

De uitleg

Stap 1
Kies een rustplaats zoals een bedje, matje of een handdoek. Begin dit spel in een veilige en rustige omgeving. De huiskamer is hier uitermate geschikt voor.
Start met iedere interactie die je hond maakt met het bed, matje of een handdoek te markeren (YES!) en belonen met een voertje. Wees hier niet heel kritisch in, voetje erop, eraan snuffelen, erover heen lopen, allemaal belonen! Je wil snel succes hiermee.

Stap 2
Gaat je hond na stap 1 gemakkelijk zelf op het bed, matje of handdoek.
Leg dan steeds een voertje op het bed, matje of handdoek. Zorg vooral voor kleine voertjes.
Wanneer je hond steeds vanzelf op het bed, matje of handdoek gaat, dan leg je ook eens een voertje naast het bed, matje of handdoek op verschillende plekken t.o.v. het bed, matje of handdoek. Wacht nu of je hond weer teruggaat op het bed, matje of handdoek. Lok hem niet! Je wil hem zelf die keuze laten maken. Beloon een paar keer achter elkaar als hij weer op het bed, matje of handdoek gaat.

Stap 3
Speel dit spel niet langer dan 3 minuten. Speel dit spel wanneer jezelf voldoende tijd en rust hebt. Lukt het vandaag even niet omdat je geen tijd ervoor vrij kan maken of omdat je hond er geen zin in heeft. Geen nood! Dan speel je het spel later op de dag, in de avond of anders morgen.