Aanleren Af

Aanleren Af

Het doel van deze oefening

De bedoeling van deze oefening is, dat de hond leert dat het commando af betekent dat hij moet gaan liggen. Je kunt ook het commando lig of down gebruiken. Het maakt niet uit welk woord je gebruikt, als je vanaf nu maar steeds hetzelfde woord gebruikt.

Oefen af eerst in een rustige omgeving met weinig afleiding, of gewoon in de kamer. Neem voor plaatsen met meer afleiding (dat kunnen spelende kinderen zijn, verkeer of een veld vol geurtjes…) een paar extra lekkere voertjes mee. In elke nieuwe omgeving start je met stap 1. Je zult zien dat na oefenen op een paar verschillende plaatsen de hond de oefening steeds sneller begrijpt, de stappen elkaar steeds sneller kunnen opvolgen en de hond snapt: dit geldt dus blijkbaar overal!

Oefen per oefensessie niet langer dan een minuut of vijf. Je kunt beter vijf keer per dag vijf minuten oefenen dat één keer per dag drie kwartier. Bouw de oefening rustig op. Het heeft geen enkele zin persé in één oefensessie alle stappen te willen doorlopen. Trek er rustig een paar dagen voor uit!

Zodra de hond de oefening begrijpt hoef je deze niet meer vijf keer per dag vijf minuten te oefenen. Je gaat het commando dan gewoon gebruiken in de dagelijkse omgang met de hond: bij de verzorging, in de auto, wanneer je op straat even met iemand praat, etc.

Let op: wanneer je de oefening af buiten oefent kan het gebeuren dat vooral kleine hondjes of hondjes met een dunne vacht niet gaan liggen omdat ze de ondergrond te koud of te nat vinden. Neem in zo’n geval een kleedje mee.
Je kunt natuurlijk ook het bed e/o kleedje (= de basisrustplaats gebruiken)!

Aanleren Af

Aanleren af

Stap 1: Lok met een voertje de hond in zit zonder het woord zit te zeggen (je bent je hond de af-oefening aan het aanleren!).
Beweeg nu het voertje van de kop van de hond loodrecht naar een plek tussen of vlak voor de voorpoten van de hond.
Wanneer de hond het voertje volgt en zijn kop naar beneden doet, beweeg je het voertje lángzáám een klein stukje naar voren.
Blijft de hond het voertje volgen, dan zal hij gaan liggen. Op dat moment markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.

Let op: wanneer je hond opstaat om achter het voertje aan te lopen probeer je het gewoon opnieuw. Je hebt nog geen commando gegeven en je markeert gewoon niet. Je probeert het gewoon enkele malen opnieuw en je blijft vooral geduldig; de hond kan immers onmogelijk weten dat je verwacht dat hij moet gaan liggen.

Tip: wanneer je deze oefening op een gladde vloer (parket, zeil, tegels) oefent glijdt de hond gemakkelijker met zijn poten vooruit in de af-positie.

Tip: wanneer na enige keren oefenen de hond gaat controleren of je wel een voertje in je hand hebt kun je met twee voertjes gaan werken (zie de oefening zit).

Wanneer stap 1 een keer of 10 goed gegaan is:

Stap 2: Je maakt hetzelfde gebaar naar de grond zoals bij stap 1, maar nu zonder voertje in je hand. Wanneer de hond gaat liggen, markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.

Wanneer stap 2 een keer of 10 goed gegaan is:

Stap 3: Je gaat nu het gebaar naar de grond en het commando samenvoegen: op het moment dat je het gebaar met je hand maakt zeg je het woordje af. Gaat de hond liggen dan markeer (=YES!) je en geef je de hond een voertje.

Je probeert nu steeds iets meer rechtop te gaan staan en het handgebaar steeds een beetje ‘kleiner’ te maken.