Mantrailing

Praktijkspeuren

Geef je hond een hobby!

Veel mensen denken dat speuren alleen iets is voor speciaal getrainde politiehonden. En dat alleen herdershonden en bloedhonden geschikt zijn om te speuren. Maar wist je dat elke hond, ook jouw hond, 1000 maal beter kan ruiken dan een mens? In de ogen van honden zijn wij zwaar gehandicapt als het gaat om ruiken. Wij kunnen ons geen voorstelling van maken hoe zij de wereld waarnemen met hun neus.

Praktijkspeuren

Er zijn verschillende disciplines in het speurwerk op mensenlucht. Zo kan je een hond los van de lijn een gebied laten afspeuren, het vlaktespeuren. Je kunt een hond aan de lijn een spoor laten volgen waarbij de hond heel precies met zijn neus over de grond het spoor moet volgen (sportspeuren) en er is wat men noemt het praktijkspeuren of Mantrailing.

Praktijkspeuren wordt zonder druk of dwang op de hond aangeleerd. De hond mag zelf bepalen hoe hij speurt. Sommige honden speuren hoog, met de neus in de lucht, anderen speuren met de neus over de grond. Het spoor dat door de spoorloper is uitgezet hoeft niet exact gevolgd te worden.
Door de wind kan een spoor verwaaien, hierdoor kan de hond tot wel een paar meter naast het gelopen spoor lopen. De hond weet het beste waar de geur het sterkste is en de geleider moet hier dus op vertrouwen.

Ook jouw hond kan vrij eenvoudig leren hoe ze hun neus moeten gebruiken en leren hoe zij mensen of voorwerpen kunnen opsporen. Voor de hond èn voor de baas een hele leuke bezigheid.

Voor jonge honden is het een manier om geconcentreerd bezig te zijn zonder zich fysiek te overbelasten. Volwassen honden vinden het een heerlijk tijdverdrijf om energie kwijt te raken, maar ook hun hersens worden aan het werk gezet. Bij oudere honden neemt zicht- en gehoorvermogen vaak af, maar blijft het reukvermogen wel intact. Ook zij genieten van het rustig uitwerken van een spoor. En in overleg met de dierenarts kunnen honden met gewrichtsproblemen op een beheerste manier hun energie kwijt met speuren.

De lessen worden gegeven in de omgeving van Ede, Bennekom en Wageningen.

De les duurt 1 uur (houdt rekening met uitloop).

 

Een losse les kost € 55,- en als het goed bevalt kun je een pakket afnemen van 3 lessen voor € 150,-

Je kunt speuren op de volgende dagen:

Donderdagmorgen en in overleg op een andere dag.

Voor een afspraak of meer informatie kun je contact met mij opnemen.